Casus: veiligheidsbewustzijn vergroten door middel van een LOTOTO e-learning

Casus: veiligheidsbewustzijn vergroten door middel van een LOTOTO e-learning

Geplaatst op 15 maart 2021
Categorie: Online leren

Veel van onze opdrachtgevers maken gebruik van onze e-learning. Naast complete veiligheidsprogramma’s, bieden we ook Safetybites aan. Dit zijn korte e-learning modules, die op verschillende manieren ingezet worden: 

  • Korte leerprikkels om kennis op peil te houden (microleren), bijvoorbeeld voor BHV of VCA;
  • Het delen van poortinstructies of (nieuwe) procedures. 

Naast ons bestaande aanbod Safetybites, ontwikkelen we op verzoek van opdrachtgevers ook maatwerk Safetybites, die voor organisatiespecifieke situaties gebruikt kunnen worden. 

LOTOTO2.pngVoor een grote opdrachtgever in de levensmiddelenindustrie hebben we een Safetybite ontwikkeld voor de Lock Out, Tag Out, Try Out (LOTOTO) procedure. Deze procedure wordt gebruikt als er onderhoud of reparatie aan een machine of installatie wordt gedaan.

Met een slot of ketting wordt bijvoorbeeld een afsluiter vastgezet zodat deze niet door een medewerker per ongeluk opengezet kan worden. Op deze manier wordt voorkomen dat een proces wordt weer opgestart of een machine gaat draaien terwijl iemand in of aan de installatie werkt.  

Het doel van de opdrachtgever is om meer bewustzijn en herkenning te creëren onder de 500 medewerkers die in aanraking komen met LOTOTO. Hoe beter mensen bewust zijn van het nut van een procedure en de risico’s als deze niet opgevolgd worden, hoe eerder zij potentiële gevaarlijke situaties zullen herkennen en volgens de juiste procedure werken. 

Samenwerking met inhoudsdeskundigen

Om een goede Safetybite te maken is de samenwerking met inhoudsdeskundigen over het onderwerp erg belangrijk. Onze opleidingskundige Cindy Guchelaar:

"LOTOTO is iets wat voor mij totaal onbekend is. Als je voorheen zou zeggen dat dit een soort loterij is, dan zou ik dat geloven. Om een goed beeld te krijgen van hoe een LOTOTO proces eruit ziet, hebben we daarom de locatie bezocht. Het is belangrijk om goed in kaart te brengen wat de belangrijkste onderdelen zijn die iemand moet leren. Aansluiten bij de praktijk en herkenbaarheid voor de cursist staan hierbij voorop.

De inhoudsdeskundigen van de organisatie zijn een belangrijke factor voor het ontwikkelen van een goede Safetybite. Wij hebben wel verstand van hoe iemand het beste leert, maar niet van dit specifieke onderwerp." 

Het ontwerp van de Safetybite hebben we samen met inhoudsdeskundigen van de opdrachtgever gemaakt. Vervolgens hebben we vastgesteld wat iemand nu eigenlijk moet weten om meer bewust te zijn van het belang van LOTOTO. Dit zijn de leerdoelen geworden. Hierna hebben we gekeken hoe we deze informatie om konden zetten naar verschillende online leervormen. 

We hebben ervoor gekozen om theorie en afbeeldingen uit de dagelijkse praktijk te gebruiken. De cursisten volgen dus geen algemene e-learning, maar zien foto’s van hun eigen werkplek en handelingen. De procedures en processen rondom LOTOTO zijn verwerkt in verschillende vraagsoorten en actievragen. 

In de safetybite zijn de volgende onderwerpen verwerkt:

  • Algemeen LOTOTO
  • Wat is LOTOTO?
  • Procedures en praktijk
  • Herkennen en situaties in de praktijk 

LOTOTO1.png

De opdrachtgever gaf aan ook graag een toetsing in het programma te willen, dus hebben we naast de verschillende vragen in de Safetybite ook een afrondende toets opgenomen. De scores hiervan zijn voor de opdrachtgever zichtbaar en zo kunnen zij dus meten welke medewerkers gezakt of geslaagd zijn en voldoende kennis hebben van de LOTOTO procedure.

Reactie opdrachtgever 

We vroegen de EHS specialist van de opdrachtgever hoe hij het vond om als inhoudsdeskundige met ons samen te werken: 

“De ontwikkeling van de Safetybite samen met IVM is heel prettig verlopen. IVM heeft een duidelijk proces met betrekking tot de totstandkoming van de training, waarbij trainingsdoelen centraal staan. Het “wat willen we overbrengen?” stond hierbij continue centraal.

Het samenbrengen van inhoudelijke kennis vanuit ons bedrijf met de onderwijskundige kennis van IVM was daarbij heel fijn. Samen zijn we tot een mooie, pakkende training gekomen welke voldoet aan onze wensen. We gaan in de toekomst voor meer onderwerpen gebruik maken van dit concept.” 

Meer weten? 

Juist in coronatijd zijn Safetybites de ideale methode om op veilige wijze kennis te delen met een grote groep medewerkers. Wilt u meer weten over de verschillende Safetybites van IVM en hoe zij uw organisatie kunnen ondersteunen? Onze collega’s van de afdeling verkoop staan u graag te woord via 088-1663000 of verkoop@werkveilig.nl

Terug