Waarom IVM virtuele collega's inzet om veilig te leren werken

Waarom IVM virtuele collega's inzet om veilig te leren werken

Geplaatst op 28 mei 2017

HoogDroog1.jpg

Bij het werken op hoogte is veiligheid van groot belang. Een veilige en efficiënte instructie voor het gebruik van de hoogwerker kan ongevallen voorkomen. ‘Hoog en Droog’ is de nieuwste e-learning module van IVM die toekomstige gebruikers op interactieve wijze voorbereidt op het veilig werken met een hoogwerker.

Voor veilig werken met een heftruck was er al de module ‘Effe Heffe’. Naast de e-learning bevatten beide online trainingen ook een praktijkdeel waarin deelnemers opdrachten krijgen in het veilig omgaan met voertuig, werkzaamheden en omgeving.

Leerbehoeften peilen
Bij de ontwikkeling van de trainingen is vooraf goed gekeken naar leerbehoeften van de deelnemers. Door interviews te houden met de doelgroep werd duidelijk welke dilemma’s er dagelijks speelden op de werkvloer en wat typische kenmerken waren voor de leden uit de groep. Opvallend is bijvoorbeeld dat de veiligheid- en risicobeleving in deze groep laag is. De hoge werkdruk is hier onder andere debet aan. Aan de andere kant spreken medewerkers elkaar en anderen erop aan als iemand zich niet aan de regels houdt. Opvallend was verder de drempel tot leren, door een lage intrinsieke motivatie om bij te leren op het eigen vakgebied.

Ontwerpkeuzes maken
‘Hoog en droog’ en ‘Effe Heffe’ zijn gebaseerd op de pijlers die IVM voor e-learning hanteert: Praktijk | Actief | In control | Intuïtief . Gecombineerd met de uitkomsten van de interviews leverde dat een aantal ontwerpkeuzen op bij de ontwikkeling van de modules.

Bij Hoog en droog introduceerden we Dennis en Rick; twee collega’s die de deelnemers vertellen hoe je veilig werkt met hoogwerker. Niet via een belerend verhaal, maar door de deelnemer te betrekken bij een onderzoek naar de oorzaak van een ongeval. In de heftrucktraining was het Herman die zijn collega Bryan uitleg gaf over de kneepjes van het vak en waarbij de deelnemer kaarten kon verdienen door missies te behalen. Door de introductie van deze virtuele collega’s die uitleggen hoe het in de praktijk werkt, wordt het leren van de regels en techniek in een keer een stuk boeiender.

Naast veel video’s waarin collega’s vertellen, zijn ook nieuwe interactievormen toegevoegd. Zo krijgt de deelnemer in de hotspotvraag korte uitleg bij onderdelen van een afbeelding (bijvoorbeeld een heftruck) door er op te klikken. In de drag- en dropvraag sorteer je afbeeldingen naar de juiste stapel en in de matchvraag combineer je afbeeldingen met tekst. De bestaande vraagvormen zijn zoveel mogelijk visueel gemaakt. De actievraag leent zich bijvoorbeeld goed om een multiplechoicevraag te koppelen aan een paginagrote afbeelding. In de hele module zijn teksten duidelijk en beknopt en de acties concreet.

HoogDroog2.jpg

Missies halen
Kenmerkend voor de e-learning Heftruck en Hoogwerker zijn ook de korte leertijd (45 minuten) en de vaste leervolgorde binnen het programma. Dit garandeert dat deelnemers geboeid van begin tot eind leren over machineveiligheid. De onderdelen in het programma zijn verdeeld in levels en missies, waardoor je als deelnemer steeds een stapje dichter bij het einddoel komt, namelijk: missie geslaagd!

Terug